Databáze byla vytvořena na základě dvou projektů Národní agentury pro zemědělský výzkum Ministerstva zemědělství ČR QD1023 „Analýza glutenu (lepku) a kvalita bezlepkových potravin a surovin“ (1.6.2001-31.12.2004) a 1B53002 „Hodnocení bezpečnosti potravin pro bezlepkovou dietu“ (1.2.2005-31.12.2008). Koordinátorem projektů byl Výzkumný ústav potravinářský Praha. Databáze by měla především sloužit pacientům s celiakií, rodičům dětí s celiakií, dietním sestrám a lékařům. Databáze obsahuje jednak výrobky deklarované jako bezlepkové nebo přirozeně bezlepkové, jednak běžné potraviny.
►Po ukončení projektu byla databáze dále rozšiřována, a to v rámci Výzkumného záměru VZ0002702202 "Kvalita bezpečných potravin v moderní společnosti". Na databázi spolupracuje VÚPP také s Českou technologickou platformou pro potraviny při Potravinářské komoře České republiky. Od roku 2014 je databáze doplňována v rámci institucionálních prostředků ústavu.
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu ( od roku 2007 Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.) byl založen v roce 1958. V průběhu padesátileté existence si ústav získal významné postavení mezi vědecko-výzkumnými pracovišti, a to jak doma, tak v zahraničí. Ústav představuje komplexní pracoviště, které řeší úkoly základního, průřezového a aplikovaného výzkumu v oblasti chemie, biochemie a technologie potravin, výživy i potravinářského inženýrství a techniky.
ZANECHTE NÁM EMAIL, BUDEME VÁS KONTAKTOVAT.
Přidal/a jste produkt do jídelníčku, díky kterému teď budete znát svoji spotřebu lepku.