Rysová Jana
V průběhu roku 2020 došlo k revizi Národního doporučení pro uvádění informací o možném a nezáměrném výskytu látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost v potravinách. Do textu byla doplněna věta „Množství alergenů se u dehydratovaných výrobků posuzuje až v potravině po úpravě dle návodu uvedeného výrobcem na obale, který musí výrobce uvést.“ (tato citace je v dokumentu dostupném v prosinci 2021 na níže uvedeném webu)
https://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/publikace-a-dokumenty/narodni-doporuceni-prouvadeni-informaci.html
Podle Vyhlášky 331/1997 je „dehydratovaným výrobkem potravina vzniklá smísením složek se sníženým obsahem vlhkosti, pastovité nebo sypké konzistence, která se před konzumací obnoví zejména tekutinou“. Vyjmenované jsou tyto potraviny: Polévka, omáčka, bujón, vývar, šťáva, přísada do polévky
Základ pokrmu
Směs na přípravu hotového pokrmu
Směsi na přípravu dresinku, zálivky
Směsi na přípravu krému, dezertu, zmrzliny
Směs na přípravu polevy
Pro spotřebitele odkázané na bezlepkovou dietu jsou důležité zejména výrobky, které slouží jako základ pro přípravu polévek, omáček, vývarů a šťáv k masu. Přijetím dané úpravy Národního doporučení se pro tyto skupiny konzumentů výrazně omezil výběr potravin v tomto sortimentu. Proto jsme se počátkem roku 2021 věnovali stanovení lepku v této kategorii potravin. Cílem bylo zjistit skutečný stav obsahu lepku v polévkových kostkách, vývarech, základech omáček a vybraných instantních polévkách.
Byly analyzovány polévkové kostky, gely na přípravu vývaru, koncentráty vývarů a polévky. K analýze bujónů byla použita o souprava Ridascreen Gliadin Competitive R7021 určená specielně pro stanovení hydrolyzovaného lepku. Pro analýzu byl napřed připraven bujón podle návodu výrobce a ten byl pak použit k analýze (analýza ve stavu „jak uvařeno“). V tabulce 1 je seznam vzorků, v další tabulce výsledky stanovení.
Tab. 1: seznam vzorků na stanovení lepku
výrobek | výrobce | způsob deklarace lepku |
Hovězí bujón | Vitana | může obsahovat stopy lepku |
Hovězí bujón | Knorr | není |
Zeleninový bujón | Maggi/Nestlé | může obsahovat lepek |
Hovězí bujón | Maggi/Nestlé | může obsahovat lepek |
Silný bujón Masox | Vitana | pšeničná vláknina bez lepku, extrakt pepř a kmín (obsahuje lepek) |
Extra silný bujón masový | Kucharek/Pěkný-Unimex | aromata (obsahují lepek), sójová omáčka sušená (pšenice) |
Vývar kuřecí | Vitana | může obsahovat stopy lepku |
Šťáva do guláše | Maggi/Nestlé | může obsahovat lepek |
Hovězí bujón | Podravka | může obsahovat stopy lepku |
Hovězí bujón tekutý | Maggi | aromata obsahující pšenici |
Tab. 2: výsledky stanovení lepku ve vzorcích dehydratovaných výrobků.
| ELISA | 1 kg kostky | Porce polévky |
výrobek | mg/l polévky | suché (mg) | (mg/250 ml) |
Hovězí bujón | 22,19 | 1 110 | 5,55 |
Hovězí bujón | 26,64 | 1 332 | 6,66 |
Zeleninový bujón | 35,23 | 1 762 | 8,81 |
Hovězí bujón | 25,13 | 1 257 | 6,28 |
Silný bujón Masox | 51,07 | 3 192 | 12,77 |
Extra silný bujón masový | 13,74 | 937 | 3,44 |
Vývar kuřecí | 23,24 | 415 | 5,81 |
Šťáva do guláše | 66,62 | 999 | 16,66 |
Hovězí bujón | 35,16 | 1 758 | 8,79 |
Hovězí bujón tekutý | 51,88 | 1 728 | 12,97 |
Výsledky analýz jsou uvedeny na 1 litr vývaru či bujónu a pro porovnání přepočítány na suchý (nebo koncentrovaný) původní základ – do stavu „jak zakoupeno“. V posledním sloupci tabulky 2 je obsah lepku v jedné porci uvařené polévky, tuto porci jsme odhadli na 250 ml.
V Prováděcím nařízení Komise (EU) 828/2014 je dán limit pro potraviny bez lepku 20 mg lepku/ kg potraviny ve stavu dodávaném spotřebitelům. Podle výše uvedeného Národního doporučení byla dosud používána pravidla posuzující obsah alergenů ve vztahu k preventivnímu značení jejich obsahu. Za základ byl brán desetinásobek limitu kvantifikace (LOQ) běžně používaných analytických souprav. Pro lepek tedy byla uznávána hodnota 50 mg/kg potraviny jako mez pro uznání stop lepku. Pokud z tohoto pohledu posuzujeme výsledky stanovení kompetitivní ELISA soupravou, tak výrobky až na jednu výjimku není možné považovat za bezlepkové. Některé výrobky nesplňují ani pravidlo 50 mg/kg lepku v případě stopového množství. Ani tito výrobci však nepřekročili daná legislativní pravidla, protože novým podmínkám přizpůsobili deklaraci obsahu lepku v surovinovém složení výrobku. Pro osoby s intolerancí lepku vyplývá ze současné situace jediný závěr. Pokud je na polévkových základech v surovinovém složení zařazen lepek v jakékoli podobě, není vhodné tyto výrobky používat do bezlepkové diety.
Naštěstí někteří výrobci nabízejí polévkové kostky, gely a prášky bezlepkové.
Příklady bezlepkových výrobků
Biolinie Bujón hovězí, kuřecí - ProBio
Bujón bezlepkový Zeleninový, Hovězí, Kuřecí, B azalkový – ProBio
Bez lepku Hovězí bujón, Zeleninový – Vitana
Bujón zeleninový kostky – Country Life
Bujón zeleninový kostky bezlepkový 126 g BIO CENOVIS – Country Life
Kucharek Zeleninový, Slepičí, Houbový, Masový a Hovězí bujón – Pěkný-Unimex
Knorr gely Bohatý bujón zeleninový, hovězí - Unilever
Rinatura bujóny v prášku
V návaznosti na analýzy polévkových kostek jsme provedli i stanovení lepku v několika instantních polévkách sendvičovou ELISA soupravou. Výsledky jsou v tabulkách 3 a 4.
Tab. 3: obsah lepku v instantních polévkách – ELISA sendvič (v suchém stavu – „jak zakoupeno“)
výrobek | Lepek (mg/kg vzorku) | Výrobce (distributor) |
Krémová polévka s jarní cibulkou | <5 | Natural Jihlava |
Proteinová polévka špenátová | <5 | Semix |
Proteinová polévka hrachová | <5 | Semix |
Hrášková polévka s uzeným masem | 276,00 | Vitana |
Hrášková polévka | 841,00 | Maggi/Nestlé |
Benita Hrachová polévka se slaninou | 15,51 | Hugli Food |
Tab. 4: obsah lepku přepočtený na porci 250 ml polévky
výrobek | na 250 g porci | způsob deklarace lepku |
Krémová polévka s jarní cibulkou | <5 | bez lepku |
Proteinová polévka špenátová | <5 | může obsahovat stopy lepku |
Proteinová polévka hrachová | <5 | může obsahovat stopy lepku |
Hrášková polévka s uzeným masem | 5,42 | může obsahovat stopy lepku |
Hrášková polévka | 19,98 | může obsahovat lepek |
Benita Hrachová polévka se slaninou | 0,32 | přírodní aroma (obsahuje pšenici) |
Výrobci uvedených instantních polévek i polotovarů na přípravu polévek neporušují vyšším obsahem lepku současná legislativní pravidla, nový způsob posuzování stop lepku je pro ně samozřejmě výhodnější. Pacienti s intolerancí lepku se budou muset rozhodovat na základě své individuální citlivosti k stopovým množstvím lepku nebo nakupovat instantní polévky označené jako bezlepkové, například:
Bez lepku Gulášová polévka, Hrachová se slaninou, Rajská (Vitana)
Polévka instantní rýžová česneková (RISOLINO)
Polévka květákovo-brokolicová instantní bezlepková (Natural Jihlava)
Práce vznikla za podpory projektu METROFOOD-CZ, grant MŠMT: LM2018100 a za podpory Ministerstva zemědělství, institucionální podpora MZE-RO0318.
ZANECHTE NÁM EMAIL, BUDEME VÁS KONTAKTOVAT.
Přidal/a jste produkt do jídelníčku, díky kterému teď budete znát svoji spotřebu lepku.