Ing. Dana Gabrovská Ph. D. Potravinářská komora ČR Ing. Jana Rysová, VÚPP v.v.i.
SIRUPY (glukosové, glukoso-fruktosové a další)
Sladovým výtažkem je i sladina vznikající při výrobě piva povařením sladu ve vodě (odborně rmutování). Sladina se může zahustit odpařením na obsah max 20 % a vzniká výtažek medovité konzistence, který má silnou sladkou chuť a typickou sladovou vůni. Sladový výtažek obsahuje rozpustné extraktivní látky sladu, které přešly do roztoku pivovarským rmutováním (cukry maltosa a glukosa, peptidy, aminokyseliny, vitaminy, minerální látky a stopové prvky). Sladové výtažky je možné také sušit na prášek.
V pekárenské výrobě jsou součásti pekařských zlepšujících směsí, v cukrářství přísadou do trvanlivých výrobků jako jsou perníky, tyčinky, oplatky, suchary či extrudované výrobky. Jsou hojně využívány k výrobě oplatek, bonbonů typu Toffo a karamel, sušenek, náplní do čokoládových výrobků, müsli směsí a podobně. Vzhledem ke svému obsahu zkvasitelného a snadno vstřebatelného cukru maltosy jsou sladové výtažky rovněž základní surovinou k výrobě maltózových vín a výborným pomocníkem ve výrobě jablečných i jiných ovocných vín.
Ječný a pšeničný slad a výtažky (extrakty) z těchto sladů obsahují velké množství lepku nebo naštěpených peptidů toxických pro celiaky. Proto není pro celiaky vhodná konzumace běžného piva. Při výrobě bezlepkového piva se tyto zbytkové frakce ječné bílkoviny a peptidů dále štěpí speciálními enzymy až na konečný obsah lepku pod limitem 20 mg/l piva.
Pokud jsou sladové výtažky použity při výrobě potravin v receptuře v malém množství a obsah lepku v konečném výrobku nepřekročí 20 mg/kg potraviny, je možné takovou potravinu označit slovy „bez lepku“ a zařadit do bezlepkové diety.
DALŠÍ INFORMACE
Prováděcí nařízení komise (EU) č. 828/2014 ze dne 30. července 2014 o požadavcích na poskytování informací o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách spotřebitelům
Nařízení evropského parlamentu a rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
Cukrové sirupy – tekuté slazení. dTest, č. 9, 2016, 51-56.
www.dtest.cz/clanek-5299/cukrove-sirupy-tekute-slazeni
Babička, L.: Fruktóza a svět sladkostí. Retail News, 11 (3), 2021, 42-43.
ZANECHTE NÁM EMAIL, BUDEME VÁS KONTAKTOVAT.
Přidal/a jste produkt do jídelníčku, díky kterému teď budete znát svoji spotřebu lepku.