Ing. Jana Rysová
Sortiment bezlepkových potravin se neustále rozšiřuje, ale v oblasti polotovarů a rychlého občerstvení je vnímán jako nedostatečný. Proto jsme provedli stanovení lepku v souboru vzorků volně navažovaných salátů z přirozeně bezlepkových surovin. Byly testovány saláty majonézové, rybí i zeleninové. Cílem práce bylo ověřit možnou neúmyslnou kontaminaci lepkem a možnost zařazení salátů do bezlepkové diety.
Vzorky salátů byly zakoupeny v maloobchodní síti, v supermarketech i malých prodejnách potravin. Vybírány byly saláty volně prodávané v pultovém prodeji, navažované obsluhou nebo přímo zákazníkem. Na stanovení lepku jsme použili sendvičový ELISA kit Ridascreen Gliadin (R-Biopharm AG, R7001) využívající tzv. R5 monoklonální protilátku.
Salát je mnohasložková potravina. S přibývajícím počtem surovin v receptuře roste riziko, že některá za složek bude obsahovat lepek, třeba i ve formě nezamýšlené stopové kontaminace. Zelenina a luštěniny používané pro přípravu salátů i vejce v majonéze nebo olej a ocet jsou přirozeně bezlepkové, ale řada jiných složek může vzbuzovat nejistotu. Často bývá lepkem kontaminováno koření a kořenící směsi, otázkou je i kvalita používaných uzenin, i když dnes už většina výrobců uzenin pšeničné produkty do svých výrobků nepoužívá.
Saláty jsou převážně dodávány do prodeje ze specializovaných výroben lahůdek a v prodejnách jsou pouze rozvažovány zákazníkům. Sortiment lahůdkářského zboží je široký a zahrnuje vedle klasických salátů i těstovinové, saláty s krutony, saláty s bulgurem nebo kuskusem, chlebíčky a obložené bagety apod. Existuje teoreticky proto riziko křížové kontaminace při výrobě nebo prodeji. Pro analýzy byly vybírány především saláty s majonézou s mnoha surovinami v receptuře. Záměrně byly vybrány i saláty s obsahem sezamu nebo quinoy.
Jak je patřené z tabulky, výsledky stanovení lepku byly u všech vzorků velmi nízké, pod limitem detekce použité ELISA soupravy. Je to důkaz správné manipulace s výrobky jak ve výrobě, tak při prodeji. Negativní byly i výsledky u výrobků, kde výrobce upozorňuje na možný obsah lepku formou preventivního značení.
Podle Nařízení 1169/2011 musí výrobce nebo prodejce informovat zákazníky o složení výrobků a možném obsahu alergenů. U navažovaných salátů řeší prodejci tuto povinnost etiketou nalepenou na kelímek se zbožím spolu s údaji o hmotnosti a ceně (Ahold, Billa, Tesco), v Globusu jsou pak zákazníkovi k dispozici tištěné informace na pultu s lahůdkami. Firma Mc Donald má informace o alergenech ve výrobcích uvedené u ceníků pro jednotlivé prodejny a složení jeho produktů je možno dohledat i na Internetu.
Z pohledu výživového je mezi saláty velký rozdíl podle použitých surovin. Bezlepková dieta je bohatá na sacharidy, ale obsahuje méně bílkovin a vlákniny. Zelenina a luštěniny v salátech jsou dobrým zdrojem vlákniny, zdrojem bílkovin jsou masné výrobky, ryby, luštěniny, vejce a sýry. Negativní stránkou je vyšší obsah soli u salátů s uzeninami (1,6-1,8 %) a obsah konzervantů benzoanu sodného a sorbanu draselného. Saláty jsou známy z mikrobiologického hlediska jako riziková potravina, prodejci vyžadují určitou trvanlivost zboží a tak vedle zachování chladicího řetězce nastupuje právě použití konzervantů.
Přes tyto nedostatky mohou být i volně prodávané saláty vhodného složení surovin příležitostně zařazeny do bezlepkové diety.
Obsah lepku v salátech
vz. |
popis |
lepekmg/kg |
prodejce |
poznámka - výrobce, značení |
1 |
Salát cizrnový |
<5 |
Globus - salátový bar |
|
2 |
Salát Delikates |
<5 |
Globus - salátový bar |
|
3 |
Salát Coleslaw |
<5 |
Globus - salátový bar |
Beskyd Fryčovice |
4 |
Salát bramborový |
<5 |
Globus - pultový prodej |
Lahůdky-Palma, prevent. značení |
5 |
Salát vlašský |
<5 |
Albert |
DELIKA lahůdky |
6 |
Salát rybí v majonéze |
<5 |
Albert |
DELIMAX |
7 |
Salát tramp |
<5 |
Albert |
Smetanová cukrárna Roztoky |
8 |
Vaječný salát |
<5 |
Billa |
|
9 |
Hanácký salát |
<5 |
Billa |
|
10 |
Pařížský salát |
<5 |
Billa |
může obsahovat lepek |
11 |
Zelný salát s jogurtem |
<5 |
Tesco |
Lahůdky-Palma, prevent. značení |
12 |
Ďábelský salát |
<5 |
Tesco |
|
13 |
Krevetový kokteil |
<5 |
Tesco |
Lahůdky-Palma, škrob (obsahuje lepek) |
14 |
Salát z červené řepy |
<5 |
Veganland |
|
15 |
Salát fazole/křen |
<5 |
Lahůdky Palmovka |
Libeřské lahůdky |
16 |
Salát celerový |
<5 |
Lahůdky Palmovka |
Libeřské lahůdky |
17 |
Salát cizrna/quinoa |
<5 |
Lahůdky Palmovka |
Libeřské lahůdky |
18 |
Salát z volské tlamy |
<5 |
Libor Novák, Štěrboholy |
|
19 |
Zahradní salát balsamik. ocet |
<5 |
McDonald |
McDonald |
Práce vznikla za podpory projektu METROFOOD-CZ, grant MŠMT: LM2018100 a za podpory Ministerstva zemědělství, institucionální podpora MZE-RO0318
ZANECHTE NÁM EMAIL, BUDEME VÁS KONTAKTOVAT.
Přidal/a jste produkt do jídelníčku, díky kterému teď budete znát svoji spotřebu lepku.